Renovlies behang voor nieuwbouwwoningen

Renovlies behang is een type behang dat steeds populairder wordt in Nederland en België. Het is een behangsoort dat in veel opzichten lijkt op glasvezelbehang, maar toch een aantal belangrijke verschillen heeft. In dit artikel zal ik uitleggen wat renovlies behang precies is, wat de voordelen ervan zijn en wat je kunt verwachten wat betreft prijzen en kosten.

Wat is renovlies behang?

Renovlies behang is een soort behang dat bestaat uit een speciaal geweven vezelstructuur van glasvezel en cellulose. Het behang heeft een neutrale uitstraling en is naadloos, wat betekent dat er geen naden zichtbaar zijn nadat het is aangebracht. Dit is anders dan bijvoorbeeld bij traditioneel behang, waarbij de naden tussen de banen vaak nog zichtbaar blijven.

Renovlies behang is beschikbaar in verschillende diktes en structuren. Zo zijn er varianten met een fijne of grove structuur, en kun je kiezen uit verschillende diktes, bijvoorbeeld van 120 tot 200 grams per vierkante meter. De dikte van het behang heeft invloed op de sterkte en duurzaamheid ervan.

Voordelen van renovlies behang

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van renovlies behang. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rij:

 1. Naadloos: zoals hierboven al genoemd, is renovlies behang naadloos. Dit betekent dat er geen naden zichtbaar zijn tussen de verschillende banen behang. Dit zorgt voor een strakke en nette afwerking van de muren.
 2. Sterk en duurzaam: renovlies behang is sterk en duurzaam. Het is bestand tegen krassen en stoten en gaat lang mee. Hierdoor hoef je het behang niet snel te vervangen en bespaar je op de lange termijn kosten.
 3. Overschilderbaar: een ander voordeel van renovlies behang is dat het overschilderbaar is. Dit betekent dat je de kleur en uitstraling van de muren kunt veranderen zonder dat je het behang hoeft te verwijderen.
 4. Brandveilig: renovlies behang is brandveilig en heeft een brandvertragende werking. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn in openbare gebouwen of bij bedrijven.
 5. Geluidsisolerend: renovlies behang heeft een geluidsisolerende werking. Dit betekent dat het geluid dempt en bijdraagt aan een betere akoestiek in de ruimte.
 6. Betaalbaar: renovlies behang is relatief betaalbaar in vergelijking met andere soorten wandafwerking, zoals stucwerk of tegels. Hierdoor is het ook voor mensen met een kleinere portemonnee een interessante optie.

Hoe wordt renovlies behang aangebracht?

Het behangen van de wanden met reno vlies behang voeren we uit in een aantal stappen. Om u een beeld te geven van hoe dit in zijn werk gaat, leggen wij graag uit hoe wij deze klus uitvoeren:

Stap 1: Ter voorbereiding schuren wij eerst de wanden en werken wij eventuele oneffenheden weg.

Stap 2: Daarna brengen wij het renovlies aan. Hiervoor maken wij gebruik van een speciale behanglijmmachine.

Stap 3: Met een speciale anticrack kit gaan wij vervolgens alle hoeken en randen van het reno vlies behang afkitten.

Stap 4: Ten slotte sausen wij met roller en kwast de wanden met latex (verf). Dit doen wij met een zo goed als structuurloze roller.

Waarom kiezen voor renovlies behang?

Renovlies behang is een prima alternatief voor stucwerk en ook nog eens een stuk voordeliger. Het is een heel sterk behang dat zeer geschikt is voor nieuwbouwwoningen. Renovlies zorgt voor een naadloze afwerking van de wanden. Bovendien is het veel sneller op te brengen dan stucwerk, zodat de wanden in korte tijd keurig strak en glad zijn afgewerkt.

Een nieuwbouwwoning bevat de eerste maanden na de bouw nogal wat vocht. Hierdoor is het mogelijk dat er scheuren in de muren ontstaan. Dit kun je voorkomen door de wanden te behangen met renovlies behang. Renovlies behang neemt dit vocht namelijk direct op en zal bovendien eventueel ontstane scheuren onzichtbaar maken.

Maar reno behang kent nog meer voordelen:

 • Renovlies is kras- en stootvast. Mocht er zich onverhoopt een ongelukje voordoen dan is het fijn om te ervaren dat het behang tegen een stootje kan.
 • Doordat reno(vatie) een gladde en vlakke structuur heeft, kunt u het behang zonder problemen overschilderen. Zo creëert u een mooi egaal geverfde muur.
 • Verder kunt u de wanden gewoon voorzichtig afnemen met water of een speciaal schoonmaakmiddel. Dit maakt renovlies ook zeer geschikt voor toepassing in de keuken.
 • Nog een voordeel is dat renovlies een brandveilig materiaal is.

Renovlies of stucwerk?

Dit is in de eerste plaats natuurlijk een persoonlijke afweging maar toch levert de keuze voor renovlies wel een aantal belangrijke voordelen op ten opzichte van stucwerk, die we hier graag even voor u op een rijtje zetten:

 1. Geen zichtbare scheuren: Na oplevering van een nieuwbouwwoning kunnen de muren scheuren gaan vertonen. Laat u de wanden afwerken met stucwerk dan worden deze scheuren binnen enkele weken weer zichtbaar. Dit probleem doet zich niet voor wanneer de wanden zijn afgewerkt met renovlies. Renovlies zorgt ervoor dat deze scheuren niet zichtbaar worden. Is er sprake van grotere beschadigingen in de muur, dan worden deze eerst gerepareerd, voordat het renovlies wordt aangebracht.
 2. Goedkoper: Het aanbrengen van reno is een stuk goedkoper dan stucwerk. Terwijl het resultaat van renovatie behang heel dicht in de buurt komt van regulier stucwerk. Zo is de afwerking net als bij stucwerk ook geheel naadloos en zijn de wanden zeer strak, egaal en mooi afgewerkt. Maar u bent wel een stuk voordeliger uit!
 3. Sneller klaar: De afwerking van de wanden gaat met renovlies  een stuk sneller dan wanneer er stucwerk op moet worden aangebracht. Zijn de muren voorzien van renovlies dan kunnen ze ook vrij snel daarna overgeschilderd worden. Dit in tegenstelling tot stucwerk. Stucwerk moet eerst een behoorlijke tijd drogen voordat de muren geschilderd kunnen worden.
 4. Kras- en stootvast: Zeker in een gezin met jonge kinderen wil het nog weleens gebeuren dat de muren beschadigd raken. Gelukkig is renovlies behang een heel stevig vlies. Het is zelfs beter bestand tegen krassen en stoten dan stucwerk. Zo heeft u ook nog eens heel lang plezier van uw renovlies behang.

Wat is het verschil tussen renovlies en glasvezelbehang?

Beide soorten behang worden nog weleens door elkaar gehaald. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide? Glasvezelbehang is een behang dat volledig bestaat uit glasvezels. Renovliesbehang is eveneens een soort glasvezelbehang, maar dit behang bestaat uit glasvezels én papier.

Behalve hoe het gemaakt is, zijn er nog meer verschillen tussen reno en glasvezelbehang:

 • Glasvezelbehang kan een structuur hebben en die blijft u na het  overschilderen zien. Reno(vatie) behang daarentegen heeft een gladde en vlakke structuur.
 • Renovlies behang is een milieuvriendelijker product dan glasvezelbehang.
 • Renovlies behang heeft als groot voordeel dat het makkelijker is aan te brengen en dat het indien dit nodig mocht zijn, ook weer makkelijker te verwijderen is dan glasvezelbehang.
 • Doordat glasvezelbehang meer verf absorbeert, zal er meer verf nodig zijn om het over te schilderen dan bij renovlies behang.

Afwerking van het reno(vatie) vlies behang

Voor het afwerken van het renovatievlies behang maken wij gebruik van goede latex. Zo zorgen wij voor een mooie strakke gesauste afwerking zonder structuur. Onze werkwijze is ambachtelijk. Wij schilderen met roller en kwast uw behang in elke gewenste kleur. De rollers die wij gebruiken om het werk te sausen geven zo goed als geen structuur. Onze klanten vragen dan ook vaak of wij de muur  gespoten hebben. Wilt u juist meer structuur? U kunt bij ons ook kiezen voor een afwerking met een motief of structuur.